Kanta-Hämeestä yhden navan maakunta
Kanta-Hämeestä yhden navan maakunta
Kanta-Hämeen tulevaisuuden rakentamisessa on perinteisesti toteutettu johtamistyyliä, jota voisi kutsua omaan napaan tuijottamisen strategiaksi. Tämä on ymmärrettävää, sillä maakuntamme on Suomen ainoa selvästi kolminapainen maakunta. Riihimäen, Forssan ja Hämeenlinnan seutukunnat ovat kukin vetäneet omaan suuntaansa eivätkä poliitikot ole suinkaan helpottaneet tilannetta. Jos ei ole suoraan heitetty märkää rättiä naapurin kasvoille, niin vähintäänkin on vähätelty ja harmiteltu toisten tekemisiä.
Keskustelu maakuntien tulevaisuudesta ja lukumäärästä on ollut osin lähes tabu. On todennäköistä, että maakuntien määrä laskee vielä 2020-luvulla 12-15 maakuntaan. Kanta-Häme ei kokonsa puolesta ole aivan ensimmäisenä tähtäimessä, kun maakuntia tulevaisuudessa pikku hiljaa karsitaan. Tosiasiat on kuitenkin tunnustettava. Heikot ja epäyhtenäiset maakunnat ovat uhattuna.
Kanta-Hämeen kolminapaisuus kartalla on ja pysyy ja hyvä niin. Tulevaisuuden kannalta on kuitenkin keskeistä, että pääsemme maakunnan henkisestä kolminapaisuudesta eroon. Ilman vahvaa maakunnan sisäistä yhteistyötä emme pärjää. On myös selvää, ettemme voi sulkea pois yhteistyötä minkään rajamaakunnan kanssa. Kanta-Hämeen jokaisen kolkan on tultava huomioiduksi maakuntamme kehittämisessä.
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on kuitenkin näyttävästi viemässä eteenpäin yhtä yhteistyösuuntaa. Pirkanmaa houkuttaa ja halu yhteisen alustayhtiön perustamiseen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa on vahva. Terveydenhuollon kehittämistä ja integraatiota tulee tietysti viedä eteenpäin, mutta yhtään yhteistyö- ja kehityssuuntaa ei pidä sulkea kokonaan pois. Uusien yhtiöiden perustamiseen on suhtauduttava erittäin kriittisesti. Sen sijaan tulee harkita sopimus- sekä liikelaitosten välistä avointa yhteistyötä. On mahdollista, että voimakas yhteistyö yhden toimijan kanssa sulkee ovia ja lisää riskiä sille, että maakuntamme jakautuu entistä enemmän kolmeen osaan.
Kanta-Hämeen henkisestä kolminapaisuudesta on siirryttävä yhteen yhteiseen napaan: asukkaisiin, joiden hyvinvointi on kaiken perusta. Jotta maakunta ja sen päättäjät kykenisivät toimimaan tämän navan edun mukaisesti, on meidän keskityttävä johtamaan maakuntaa erilaisia näkökulmia ymmärtäen ja toisiamme arvostaen. Puolueiden on myös sitouduttava vähintäänkin kahden vaalikauden mittaiseen, konkreettisten asiakokonaisuuksien edistämiseen. Maakunnan edunvalvontaa on vahvistettava yhteisen edunvalvontastrategian ja sen jalkauttamisen myötä.
Kanta-Hämeen PerusNaiset kannustavat kaikkia maakunnan päättäjiä ajamaan vahvan ja itsenäisen maakunnan etua.
Maakunnan yhteinen napa keskiössä.
Kanta-Hämeen PerusNaiset Ry